Tot ce-ai vrut sa stii despre fose septice

tot-ce-ai-vrut-sa-stii-despre-fose-septice
tot-ce-ai-vrut-sa-stii-despre-fose-septice

Fosele septice se monteaza in zonele lipsite de canalizare pentru tratarea deseurilor umane astfel incat mediul inconjurator si sanatatea oamenilor sa fie protejate.

Cele mai bune sunt cele ecologice, deoarece sunt usor de transportat si de montat, sunt foarte rezistente din punct de vedere termic, nu necesita intretinere deosebita, rezista foarte bine la socuri si se evita degradarea in timp a acestora.

In plus, fosele septice ecologice au o durata de viata de pana la 100 de ani, iar vidanjarea se face la perioade lungi de timp, de 12 sau 18 luni.

Fose septice – principii de functionare

Fosa ecologica este un rezervor ingropat in pamant, in interiorul caruia sunt deversate apele uzate produse intr-o locuinta. Aceasta poate fi construita din beton, din polietilena sau din fibra de sticla.

In aval de fosa septica ecologica este recomandat sa construiesti un camin vizitabil, de unde poti extrage lucrurile care nu au ce cauta acolo.

Cele mai multe fose septice ecologice au doua sau chiar mai multe compartimente, in care are loc decantarea deseurilor umane si tratarea lichidului cu ajutorul bacteriilor anaerobe.

In primul compartiment, se face separarea solidelor de lichid si de grasime. Solidele se depun pe fundul fosei, formand namolul, grasimile si uleiurile se ridica la suprafata, formand stratul de spuma, iar apa se afla intre ele.

Aici, are loc procesul de fermentatie, in urma caruia se emana gaze, care sunt elimitate din rezervor printr-un sistem de aerisire special conceput pentru fose septice, altfel exista riscul de explozie.

Deseurile solide sunt descompuse de bacteriile anaerobe, insa nu in totalitate. Prin urmare, dupa o anumita perioada de timp, este necesar ca ele sa fie vidanjate.

Aceasta perioada este relativa, deoarece ea depinde de numarul oamenilor care folosesc fosa septica, de capacitatea rezervorului si chiar de temperatura, deoarece aceasta influenteaza reactiile anaerobe din primul compartiment.

Lichidul din primul sector, curatat de solide si grasimi, trece in al doilea compartiment, in care se continua tratarea lui in proportie de 90%.

Pentru a deveni potabila, dupa aproximativ trei zile, apa este eliminata in sol printr-un sistem de drenare subteran, alcatuit din pietris si nisip, care functioneaza ca un filtru natural.

Ce volum trebuie sa aiba fosa septica

Pentru a cunoaste exact capacitatea fosei septice pe care urmeaza sa o cumperi, trebuie sa tii cont de faptul ca un om consuma, in medie, 150 de litri de apa menajera pe zi si ca aceasta trebuie sa stea in rezervor 3 zile pentru a fi tratata.

Asa ca formula pe care trebuie s-o aplici este urmatoarea: cati oameni folosesc fosa inmultit cu 150 si apoi inmultit cu 3.

Așadar, dacă este vorba de o familie cu 4 membrii, aceștia au nevoie de o fosa septica ecologica de 4 x 150 x 3 = 1.800 de litri. Acesta este volumul minim, deoarece trebuie sa tii cont si de marirea familiei sau de musafirii ocazionali.

Cele mai multe fose septice sunt de 3.500, 4.000 sau 5.000 de litri,asa ca daca in urma calculului a rezultat 1.800 litri, este nevoie sa cumperi o fosa de 3.000 de litri, pentru a fi sigur ca nu ii depasesti capacitatea nici in situatii speciale.

Was this article helpful?
YesNo

Lasă un comentariu