Fosa ecologica ramane, fara doar si poate, cea mai buna optiune de tratare a deseurilor menajere atunci cand locuiesti in zone rurale sau lipsite de canalizare, din cauza infrastructurii.
Aceste rezervoare, care se ingroapa in pamant trebuie sa ramana inchise ermetic, pentru ca aerul sa nu patrunda acolo si sa nu afecteze procesul de descompunere realizat de bacteriile anaerobe, care traiesc doar in lipsa oxigenului.
Trebuie respectata legea pentru montaj corespunzator.
Pe de alta parte, cei care aleg o fosa ecologica, trebuie sa respecte urmatoarele reguli, reglementate de legile in vigoare:
Distanta dintre fose septice ecologice si casa trebuie sa fie de cel putin 5 metri;
Distanta dintre fose septice ecologice si vecini trebuie sa fie de minim 10 metri;
Distanta intre teava de drenaj si panza freatica trebuie sa fie de cel putin 2 metri;
Distanta campului de drenaj fata de puturi sau fantani sa fie de minim 30 de metri.

Fosele septice se pot infunda, pot refula, pot exista infiltratii si numeroase alte probleme mecanice, de aceea acestea necesita o mentenanta periodica, care sa detecteze eventualele defectiuni inca din fasa. In plus, in acest fel se mareste si durata de viata a foselor.
Ca sa previi orice defectiuni ale sistemului, iti recomanda urmatoarele:
- Sa inspectezi periodic tot ce tine de fosa ecologica: instalatia din casa, tevi, rezervorul, campul de drenaj, pentru a putea depista din timp eventualele scurgeri sau infiltratii.
- Vidanjarea fosei ecologice, oricand este necesar. Pentru ca bacteriile anaerobe din fosa ecologica nu pot descompune toata materia solida, o data la 12-18 luni este nevoie sa apelezi la serviciile unei firme specializate in vidanjare. Pentru a-ti da seama de intervalul optim de vidanjare, trebuie sa tii cont de volumul acestora, de frecventa cu care sunt folosite si de numarul de persoane din locuinta.
- Sa nu se consume multa apa. Pentru ca procesul de epurare a apelor uzate din gospodarie sa se deruleze in conditii optime este nevoie ca acestea sa stea 3 zile in rezervor, pentru ca solidele sa se depuna la fundul acestuia si pentru ca grasimile sa se ridice la suprafata. Daca se consuma foarte multa apa intr-un interval scurt, lichidele nu mai au timp sa treaca prin tot acest proces si exista riscul ca mizeria sa ajunga in campul de drenaj.
- Sa se arunce la gunoi, nu in chiuveta sau closet, orice obiect care nu constituie deseu uman sau hartie igienica. Restul obiectelor igienice trebuie eliminate in cosul de gunoi, altfel risti sa infunzi tevile sau sa afectezi procesul de tratate a apelor menajere sau chiar sa deteriorezi fosele ecologice. Inainte ca apa sa ajunga in fosa ecologica este recomandat sa treaca printr-un printr-un camin vizitabil, de unde poti lua lucrurile care nu au ce cauta in fose.