Notiuni de baza despre fose septice ecologice

Notiuni-de-baza-despre-fose-septice-ecologice
Notiuni-de-baza-despre-fose-septice-ecologice

Fosele septice ecologice sunt ideale in zonele rurale sau acolo unde proprietarii nu pot beneficia de servicii de canalizare, din cauza lipsei infrastructurii.

Ele constituie o modalitate foarte eficienta de tratare a deseurilor menajere, fara a pune in pericol sanatatea oamenilor sau mediul inconjurator.

Cei care vor sa-si monteze astfel de solutii de tratare a apelor uzate din gospodarie, trebuie sa indeplineasca urmatoarele reguli, reglementate de legile in vigoare:

Distanta dintre fose septice ecologice si casa trebuie sa fie de cel putin 5 metri;
Distanta dintre fose septice ecologice si vecini trebuie sa fie de minim 10 metri;
Distanta intre teava de drenaj si panza freatica trebuie sa fie de cel putin 2 metri;
Distanta campului de drenaj fata de puturi sau fantani sa fie de minim 30 de metri.

Cum functioneaza fosele septice ecologice

Aceste rezervoare, care se ingroapa in pamant, sunt formate din doua compartimente, numite decantoare.

In primul compartiment, are loc decantarea materiei solide, care ajunge pe fundul fosei septice si ridicarea grasimilor la suprafata.

Tot aici are loc procesul de fermentatie, adica de descompunere a solidelor cu ajutorul bacteriilor anaerobe.

In felul acesta, ele isi reduc foarte mult volumul, insa tot este nevoie de vidanjare in mod periodic, pentru a elimina surplusul ce ar putea afecta procesul de epurare.

In urma fermentatiei, se formeaza gaze care se elimina prin diverse orificii sau conducte de aerisire.

Bacteriile pot digera materiile biologice

Asa ca in fose septice nu este bine sa arunci decat deseuri umane si hartie igienica. Restul obiectelor igienice trebuie eliminate in cosul de gunoi, altfel risti sa infunzi tevile sau sa afectezi procesul de tratate a apelor menajere sau chiar sa deteriorezi fosele.

Inainte ca apa sa ajunga in fosa septica este recomandat sa treaca printr-un printr-un camin vizitabil, de unde poti lua lucrurile care nu au ce cauta in fose.

Este foarte important ca fosele septice sa ramana inchise ermetic, pentru ca aerul sa nu patrunda acolo si sa nu afecteze procesul de descompunere realizat de bacteriile anaerobe, care traiesc doar in lipsa oxigenului.

Fosele septice ecologice trebuie sa aiba o temperatura constanta in interior.

Un alt lucru esential este ca aceste fose septice ecologice sa aiba parte de o caldura constanta in interior, asa ca cel mai bine este sa apelezi la o firma specializata in montajul de fose, care stie ce are de facut pentru a le ingropa sub adancimea de inghet.

In cazul in care acestea ingheata, bacteriile anaerobe isi incetinesc activitatea si exista riscul ca fosele sa nu mai functioneze.

In cel de-al doilea compartiment, numit si camera de limpezire, are loc o a doua epurare a apelor menajere, prin sedimentarea si mai eficienta a materiei organice. Si aici se va depune namol pe fundul rezervorului, dar cantitatea este mult mai mica.

Apa care trece prin cele doua decantoare ajunge apoi in campul de drenaj, unde are loc un nou proces de descompunere a organicelor, de aceasta data cu ajutorul bacteriilor aerobe.

Daca si tu cauti fose septice ecologice, le poti cumpara de la fosa-eco.ro, o companie aflata pe piata din Romania inca din 1991. Comercializam fose de cea mai buna calitate, la preturi decente.

In plus, prestam servicii profesioniste de consultanta, montaj, întreținere si service. Toti clientii din Bucuresti sau din zonele limitrofe dar si din alte localitati beneficiaza de transport gratuit.

Was this article helpful?
YesNo

Lasă un comentariu