Desi traim intr-o perioada in care tehnologia a avansat extrem de mult, iar oamenii de stiinta sunt din ce in ce mai preocupati de colonizarea altor planete, mai mult de jumatate din populatia Romaniei (mai exact 53,2%, conform Insitutului National de Statstica) foloseste W.C.-ul din fundul curtii pentru gestionarea deseurilor. In plus, acest procent nu are acces la apa curenta.
In lipsa unei infrastructuri de canalizare, singura posibilitate de gestionare a deseurilor umane ramane montajul unei fose septice ecologice.
Aceasta este compusa dintr-un rezervor, cu doua sau trei compartimente, ingropat in pamant si un camp de drenaj, format din tevi gaurite, ingropate si ele in sol.
Fosa ecologica din Polietilena este extrem de rezistenta din punct de vedere mecanic si termic si este usor de transportat si de montat.

Pasii pentru montaj fosa septica:
Excaveaza o groapa cu un diametru cu 30-35 de cm mai mare decat fosa propriu zisa.
Dupa aceea, toarna un strat de nisip de 10-20 de cm si batatoreste-l bine, pentru a asigura o baza plana si a face solul mai rezistent.
Daca solul este mai fragil, ia in considerarea turnarea unei placi de beton pe fundul gropii.
Aseaza fosa septica in groapa si apoi umple-o pe jumatate cu apa, pentru a-i oferi stabilitate pe fundul excavatiei.
Umple groapa cu pamant si nisip, dar ai grija ca acesta sa nu contina pietre sau alte obiecte dure, care ar putea deteriora materialul fosei ecologice. Batatoreste stratul de umplutura foarte bine, astfel incat sa nu ramana goluri.
Umple intreaga fosa ecologica cu apa si apoi umple groapa cu pamant sau nisip, insa nu mai mult de 60 cm deasupra rezervorului.
Dupa ce ai terminat montajul fosei septice ecologice, este nevoie sa realizezi montajul campului de drenaj.
Acesta preia lichidul epurat in proportie de 90% in fosa ecologica si il trateaza aerob, cu ajutorul bacteriilor din sol, astfel incat acesta sa devina potabil.
Pentru a calcula lungimea campului de drenaj, trebuie sa tii cont de volumul fosei ecologice: 4-5 ml la 1000 de litri. Un alt aspect important este ca tevile de drenaj trebuie montate cu o panta intre 0,5 si 1,5 %.
Intretinerea unei fose septice ecologice
Cel mai important lucru pe care il poti face pentru fosa ecologica este sa nu o confunzi cu un tomberon. Asa ca nu arunca in canalizarea proprie nimic altceva decat deseuri umane si hartie igienica.
Restul obiectelor trebuie deversate in cosul de gunoi, pentru a preveni infundarea tevilor si alterarea procesului de descompunere din interiorul fosei.
Al doilea lucru ca importanta este vidanjarea periodica. Chiar daca bacteriile anaerobe din rezervor descompun in mare parte materia solida acumulata pe fundul acestuia, cu timpul volumul ei creste si este nevoie ca fosa septica ecologica sa fie vidanjata.
Intervalul de timp depinde de volumul fosei, de frecventa cu care este folosita si de numarul persoanelor din locuinta pe care o deserveste.
O fosa septica ecologica, care este montata si apoi intretinuta corespunzator, are toate sansele sa nu iti faca probleme.
De aceea, pentru a evita refularile, mirosurile urate si costurile suplimentare, apeleaza de la inceput la o firma specializata in montaj fosa septica, care asigura si servicii de intretinere si service.