Fosa septica ecologica este o parte importanta a sistemului de tratare a deseurilor din gospodarie.
Daca ai grija de ea in mod corespunzator, aceasta va functiona foarte bine mult timp de acum incolo. Exista numerosi factori care ii pot influenta functionalitatea, prin urmare este bine sa ii cunosti.
Nu arunca in fosa urmatoarele lucruri
Prea multe uleiuri si grasimi aruncate in fosa septica ecologica o pot bloca, deoarece aceste substante se descompun foarte greu.
Acelasi lucru este valabil si pentru tampoanele, absorbantele, mucurile de tigara, vata, obiectele mici din plastic, servetelele, prosoapele, zatul de cafea sau pungile de hartie, ata dentara, discurile pentru demachiat, nisipul pentru pisici, scutecele, parul, medicamentele sau obiectele din carton.
Iti recomandam sa nu arunci nici mancare solida fiindca aceasta poate solicita fosa ecologica in mod suplimentar.
Nu este bine sa folosesti nici tocator de gunoi la chiuveta de la bucatarie deoarece poate creste acumularea de noroi din fosa septica ecologica cu pana la 40%.
In rezervor, nu poti sa arunci nici cantitati mari de sare sau clor, pesticide, soda caustica, ierbicide sau combustibili, care pot efecta negativ echilibrul natural al fosei, omorand bacteriile anaerobe, care descompun deseurile solide.
Ele trebuie eliminate la gunoi, pentru a proteja atat fosa ecologica, cat si mediul inconjurator.
Economiseste apa
Fosa si sistemul de drenaj sunt proiectate pentru a primi un debit normal de apa, asa ca, daca speli in acelasi timp rufe si vase si mai faci si dus, pompezi prea multa apa in instalatie.
Fosa septica ecologica nu poate face separa lichidele de solide si de grasimi in mod corespunzator, iar campul de drenaj nu poate absorbi o cantitate atat de mare de apa in scurt timp, asa ca poate refula canalizarea sau se poate inunda solul.
Pentru a economisi apa, este indicat sa montezi toalete, dusuri si robinete cu un consum redus de apa, sa repari instalatia care prezinta scurgeri si sa folosesti masinile de spalat doar daca acestea sunt incarcate complet.
Ai grija de campul de drenaj
Campul de drenaj are nevoie si el de o mentenanta corespunzatoare pentru ca tevile ingropate in pamant sa nu se infunde sau sa nu fie zdrobite. Nu trebuie sa asezi greutati deasupra lui si nici sa parchezi masina pe zona respectiva.
In plus, nu trebuie sa plantezi copaci sau arbusti cu radacini groase, care ar putea bloca conductele. Un alt lucru de care sa tii cont este apa care se scurge de pe acoperisul casei sau care provine din aspersoare.
Ea trebuie directionata departe de campul de drenaj, pentru a nu creste debitul de apa pe care solul trebuie sa-l absoarba. Cel mai bine este sa plantezi iarba deasupra acestei zone pentru a ajuta lichidele sa se evapore mai bine si sa nu se erodeze pamantul.
Foloseste Seprataor de Grasimi.
Folosirea unui separator de grasimi te va ajuta sa pastrezi fosa curata pentru o lunga perioada de timp.
Vidanjarea o sa o faci mult mai rar iar riscurile de a bloca, infunda fosa dispar total.

Daca cauti cel mai bun separator de grasimi sub chiveta click aici.
Acest separator de grasimi retine intr-un recipient special toate grasimile pe care le aruncam la chiuveta.
Va pastra atat fosa dar si tevile curate. Recomandam acest separator pentru cei care nu doresc sa aiba nici o probelma atat cu fosa cat si cu tevile din orice casa.