Cum sa eviti aparitia problemelor la o fosa septica

Cum-sa-eviti-aparitia-problemelor-la-o-fosa-septica
Cum-sa-eviti-aparitia-problemelor-la-o-fosa-septica

Atunci cand oamenii traiesc ecologic nu este bine numai pentru planeta, ci si pentru fosele septice. Durata de viata a acestora creste considerabil, iar proprietarii fac economii serioase.

Scapa de probleme la fosa septica.

Pentru a realiza acest lucru, fosele septice au nevoie de o mentenenta corespunzatoare, facuta in mod periodic. Aproximativ 95% din deseurile solide din rezervoare sunt descompuse de bacteriile anaerobe. Celelalte 5 procente se acumuleaza, cu timpul, in fosele septice.

De aceea, este necesara o vidanjare periodica, care se face la intervale de timp cuprinse intre 18 si 24 de luni, in functie de volumele foselor, dar si de frecventa cu care sunt folosite si de numarul persoanelor care locuiesc in casa respectiva.

Daca cineva sare peste acest proces de intretinere, solidele blocheaza procesul de tratare a apelor uzate din gospodarie si, de cele mai multe ori, acestea ajung in campul de drenaj.

In aceste cazuri nefericite, proprietarii de fose septice sunt nevoiti sa scoata din buzunare sume destul de mari pentru reparatii sau chiar inlocuirea sistemului septic deteriorat.

Cand te deicizi sa iti instalezi o fosa ecologica, primul lucru pe care trebuie sa il iei in calcul este unde o amplasezi. Te sfatuim sa eviti amplasarea acestora:

Langa sursele de apa potabilă sau lacuri;
In zonele inundate, deoarece componentele fosei pot fi deteriorate;
In pante abrupte sau in zone cu sol uscat, pentru ca afluentii au nevoie sa stea o perioada in pamant pentru o descompunere optima;
Langa cladiri sau proprietati invecinate, pentru ca in caz de reparatii, fosa septica poate fi afectata;
In zone unde cresc copaci cu radacini puternice, care ar putea deteriora fosa septica sau tevile din campul de drenaj;
In spatii unde vehiculele pot compacta solul.

Ca sa mentii functionalitatea unei fose septice, niciodata sa nu arunci:


Grasimi: unt, uleiuri, ceara, cascaval, smantana.

Deseuri lichide: pesticide, substante chimice de uz casnic, agenti de curatare a tevilor, vopsele, diluanti, solventi.
Zat de cafea, chibrituri si resturi alimentare.
Plastic: ambalaje, prezervative, plasturi, produse de igiena feminina.
Hartie: servetele de bebelusi, servetele de hartie, servetele faciale, tifon, ata dentara.


Medicamente, chistoace, agrafe de par sau litiera pisicii.
Cu toate ca foarte multe lucruri din comert au specificat pe eticheta ca sunt degradabile, acestea au un ritm mai lent de descompunere decat hartia igienica, asa ca pot afecta negativ procesul de tratare a apelor uzate din fosa septica ecologica.

In plus, exista riscul ca acestea, fiind mai voluminoase, sa infunde instalatia sanitara si sa ai parte de o refulare a apelor uzate in locuinta, ceea ce cu siguranta nu-ti doresti.

Trebuie sa stii ca o fosa septica ecologica este conceputa doar pentru descompunerea hartiei igienice si a deseurilor umane, prin urmare orice altceva ajunge in interiorul ei o poate deteriora.

Un debit mare de apa afecteaza fosa ecologica

Atat fosa septica ecologica, cat si sitemul de drenaj sunt gandite sa primeasca un debit normal de apa. Daca pornesti in acelasi timp masina de spalat rufe cu cea de spalat vase si mai faci si dus, trimiti prea multa apa in sistemul septic.

Fosa ecologica nu poate face separarea deseurilor in mod corespunzator, iar campul de drenaj nu poate absorbi o cantitate atat de mare de lichid deodata, asa ca ai mari sanse sa iasa la suprafata sau sa-ti refuleze canalizarea.

O idee foarte buna este sa montezi in casa toalete, robinete si dusuri care economisesc apa, sa repari toate zonele in care exista scurgeri, iar masinile de spalat sa fie folosite doar daca sunt incarcate complet.

Was this article helpful?
YesNo

Lasă un comentariu