Ce trebuie sa stii despre despre fosa septica ecologica inainte de cumparare?

Ce-trebuie-sa-stii-despre-despre-fosa-septica-ecologica-inainte-de-cumparare
Ce-trebuie-sa-stii-despre-despre-fosa-septica-ecologica-inainte-de-cumparare

Atunci cand locuiesti intr-o zona fara canalizare, singura modalitate de tratare a deseurilor menajere este achizitionarea unei fose septice ecologice.

Aceasta utilizeaza un proces natural de tratare a apelor uzate, bazat pe bacterii anaerobe si eliminarea lor inapoi in natura, prin intermediul unui camp de drenaj, unde are loc un al doilea proces de epurare, cu ajutorul bacteriilor aerobe.

Cum functioneaza o fosa septica?

Apa menjare ajunge in fosa, iar materiile solide se depun pe fundul rezervorului, formand stratul de namol.

Grasimile, fiind mai usoare, se ridica la suprafata si alcatuiesc un strat de spuma, care actioneaza ca un capac. In interiorul fosei, are loc procesul natural de descompunere a solidelor si eliminarea apei curate in campul de drenaj, alcatuit din tevi perforate.

Aici, are loc un nou proces de epurare, realizat de sistemul natural al solului. Practic, pamantul functioneaza ca un filtru, care indeparteaza substantele daunatoare, ce ar putea afecta sanatatea oamenilor si ar putea distruge mediul inconjurator.

Cum selectezi fosa septica ecologica potrivita?

Orice proprietar de locuinta, care doreste sa cumpere o fosa ecologica, trebuie sa tina cont de mai multe criterii de selectie. In primul rand, este foarte important de stiut numarul persoanelor, pe care fosa ii va deservi. De asemenea, este necesar sa se cunoasca frecventa cu care ea va fi folosita.

Cu aceste date, el va putea sa estimeze marimea fosei. Un alt criteriu este bugetul pe care acesta il aloca: cu cat volumul este mai mare, cu atat mai mare va fi pretul. Insa, daca cumperi o fosa ecologica mare, perioada de vidanjare va fi mai mare.

Cand achizitionezi propriul sistem de tratare a apelor uzate trebuie sa fii atent la raportul cost per litru si daca, in pretul total, compania respectiva a inclus si transportul sau accesoriile.

Multe firme apeleaza la diverse tertipuri si ofera fose ecologice la costuri mici, pentru a atrage clientii, insa, in momentul in care trebuie sa le livreze si sa le monteze, cumparatorii se trezesc ca pretul final nu mai este deloc rentabil pentru ei.

Care e mai buna: fosa septica ecologica din plastic sau fosa din beton?

Una dintre marile dileme are proprietarilor de case este achizitionarea unei fose ecologice din plastic (polietilena) sau a uneia din beton. Prima varianta are mult mai multe avantaje, deoarece este impermeabila, etansa, deci apa murdara nu va ajunge niciodata in mediul inconjurator si nu exista riscul de ruginire.

O fosa din beton este greu de transportat, de montat si se poate crapa foarte usor. Atunci cand cumperi o fosa ecologica, nu ai nevoie de vreun aviz de montaj, insa pentru a fi conforma cu legislatia in vigoare, trebuie sa primesti de la firma respectiva o declaratie de conformitate, care sa ateste ca fosa corespunde cu Standardul European 12566-1.

Cand este necesar sa vidanjezi?

Fosa septica ecologica trebuie vidanjata, de regula, la 18-24 de luni, insa acest interval depinde foarte mult si de frecventa cu care ea este folosita, de capacitatea ei, de montajul fosei si al tevilor de drenaj, dar si de felul in care este folosita.

Afla mai multe despre felul in care alegi marimea fosei septice ecologice.

Was this article helpful?
YesNo

Lasă un comentariu