Ce substante chimice putem arunca in fosa septica ecologica?

Ce-substante-chimice-putem-arunca-in-fosa-septica-ecologica
Ce-substante-chimice-putem-arunca-in-fosa-septica-ecologica

Persoanele care detin o fosa ecologica trebuie sa stie ce substante chimice pot arunca in aceasta, pentru a preveni deteriorarea ei. Iti vom explica in acest articol cum poti prelungi durata de viata a unei fose doar prin faptul ca ai grija ce lichide versi in interiorul ei.

Ce substante chimice putem arunca in fosa septica ecologica?

Iata care sunt efectele substantelor chimice de uz casnic aruncate intr-o fosa septica ecologica:

  1. Amoniacul: in cantitati normale, diluate, cum ar fi in compozitia apei cu care ai sters podeaua din casa nu ar trebui sa reprezinte un motiv de ingrijorare. Nu arunca mari cantitati de amoniac sau de orice alte substante chimice in canalizare sau in fosa septica ecologica.
  2. Inalbitorul: in cantitati normale, dupa un uz moderat, inalbitorul este suficient de diluat ca sa poate fi aruncat in siguranta in fosa septica ecologica. Nu trebuie sa arunci niciodata cantitati mari de inalbitor intr-o fosa septica eco, deoarece aceasta substanta chimica in exces afecteaza fosa. Daca speli de multe ori si folosesti o cantitate mare de inalbitor, ia in considerare folosirea unui produs alternativ, cum ar fi percarbonatul de sodiu.
  3. Produsele chimice degresante: degresantii si substantele chimice utilizate in procese industriale sau pentru curatarea pieselor metalice nu trebuie aruncate in fosa septica ecologica.
  4. Detergentii si substantele de curatare pentru uz casnic: folosite in cantitati mici sau normale, cum ar fi in apa cu care ai spalat podeaua, faianta sau alte obiecte din casa, aceste substante pot fi aruncate fara griji in fosa.
  5. Balsamul, samponul, gelul de dus: aceste produse de uz personal sunt suficient de diluate in timpul folosirii, asa ca nu este vreo problema daca ajung in fosa septica ecologica conventionala sau in canalizare, deoarece nu afecteaza componentele.
  6. Detergentii folositi pentru masina de spalat vase si pentru masina de rufe contin, de obicei, fosfati si agenti activi care sunt contaminanti de mediu.
    Asadar, nu poti arunca aceste substante in canalizare sau in fosa.
  7. Substantele folosite la desfundarea tevilor si substantele folosite pentru tratarea fosei septice, fie ele caustice sau organice, pot fi aruncate intr-o fosa ecologica sau in canalizare, cu conditia sa urmezi instructiunile producatorului. Tine minte, insa, ca aceste substante pot fi daunatoare pentru aceasta daca sunt folosite in cantitati mai mari decat dozajul recomandat.
  8. Sarea de baie folosita in cantitati moderate poate fi aruncata in fosa.
  9. Bauturile alcoolice: multe persoane au tendinta de a arunca bautura de care nu mai au nevoie in fosa septica ecologica, lucru care poate afecta destul de mult instalatia. Asadar, nu este indicat sa faci acest lucru.
    Daca totusi vrei sa arunci bauturi alcoolice , rezuma-te la o sticla, maxim doua, deoarece aceasta cantitate nu va afecta structura fosei.
  10. Substantele chimice folosite la prelucrarea fotografiilor: daca ai acasa un studio foto, nu arunca substantele folosite in fosa septica ecologica, deoarece compusii chimici vor ataca structura instalatiei.

Cheia mentinerii functionalitatii fosei

Chiar daca lichidele si substantele mai sus mentionate nu infunda vreo teava, acestea pot deteriora fosa ecologica si pot crea un dezechilibru al bacteriilor, in special in cazul in care sunt in concentratie ridicata.


Un produs chimic care nu ataca structura fosei septice ecologice poate fi, la randul lui, daunator, deoarece poate fi greu de filtrat si de neutralizat prin procedeul de curatare septica.

Cheia mentinerii functionalitatii fosei este moderatia si diluarea produselor chimice. Atata timp cat tii cont de aceste sfaturi, durata de viata a fosei septice ecologice se va prelungi semnificativ.

Was this article helpful?
YesNo

Lasă un comentariu