Multi oameni, care vor sa se mute la curte, intr-o zona in care nu exista infrastructura si, prin urmare, nici canalizare, se intreaba cat de mare trebuie sa fie fosa septica ecologica pe care urmeaza sa o cumpere. Asa ca am consultat o firma specialista in domeniu, cu o experienta bogata pe piata de fose ecologice din Romania.
Calcul dimensionare fosa septica.
Expertii companiei fosa-eco.ro ne-au explicat in detaliu cum se calculeaza dimensiunile unui fose ecologice pentru o casa. Conform statisticilor, o persoana produce in fiecare zi minim 150 de litri de apa murdara.
Pentru a trece prin procesul de epurare dintr-o fosa, este necesar trei zile. De aceea, pentru a calcula cat de mare sa fie fosa ecologica trebuie sa faci un calcul foarte simplu: sa inmultesti numarul de persoane care vor locui intr-o casa cu 150, numarul mediu de litri de apa consumati si cu numarul de zile necesar pentru curatarea apei de catre fosa, adica cu 3.
Bineinteles, numarul obtinut este aproximativ, mai ales ca trebuie sa tii cont ca, ocazional, fosa septica va fi folosita si de musafiri sau de faptul ca exista sanse ca familia sa se mareasca pe viitor.

Exemple dimensiuni fose septice ecologice
Exemplul 1. Fosa septica ecologica pentru 2 persoane: 2x150x3=900 de litri. Prin urmare, fosa ideala pentru locuinta ta este de minim 1.000 de litri. Ne se recomanda, deoarce se va umple foarte repede si veti avea nevoie de vidanjare foarte des, costuri ridicate de intretinere.
Exemplul 2. Fosa septica ecologica pentru 4-5 persoane: 6x150x3=2.700 de litri. Prin urmare, fosa ideala pentru locuinta ta este de minim 3.500 de litri.
Cel mai multi producatori realizeaza fose septice ecologice cu volume intre 3.500 si 5.000 de litri, asta datorita faptului ca sunt cele mai economice in timp.
Unde se instaleaza fosa ecologica?
Este foarte important sa alegi bine locul de montare a fosei septice, deoarece acesta trebuie sa indeplineasca niste norme legale.
In primul rand, fosa ecologica nu trebuie instalata in sol nisipos sau pietros deoarece acesta nu asigura conditiile optime de epurare aeroba a apei care iese in campul de drenaj, asa ca exista riscul de contaminare a panzei freatice.
In al doilea rand, fosa trebuie sa fie amplasata la cel putin 10 metri fata de cea mai apropiata locuinta sau fata de sursele de apa potabila, conform art. 34 din Ordinul Nr.536 din 23 iunie 1997 pentru aprobarea Normelor de igiena si a recomandarilor privind mediul de viata al populatiei.
In al treilea rand, distanta campului de drenaj (unde apa curatata de fosa septica se infiltreaza in sol) fata de surse de apa potabila trebuie sa fie de 30 de metri.
In al patrulea rand, distanta tevilor de drenaj fata de nivelul panzei freatice trebuie sa fie de 2 metri.
In al cincilea rand, fosa ecologica trebuie sa fie amplasata intr-un loc, care sa permita cu usurinta accesul masinii de vidanjare, care va scoate surplusul de materie solida din rezervor, materie care nu este descompusa in totalitate de catre bacteriile anaerobe din rezervor.
Cel mai bine este sa apelezi la o firma specializata in montaj fosa septica, cum este fosa-eco.ro, care tine cont de toate prevederile legale si stie exact cum sa instaleze fosa astfel incat aceasta sa functioneze optim, iar tu sa nu ai parte de probleme.