Categorii
Articole Fose Septice

5 sfaturi pentru fose ecologice fericite

Majoritatea proprietarilor de fose ecologice nu mai intreprind nicio actiune de mentenanta imediat dupa achizitionarea acestora.

Acestia intervin de-abia cand lucrurile degenereaza intr-o refulare sau defectiune majora a foselor, iar atunci costurile sunt mult mai mari si deranjul este pe masura.

Asa ca ideal este ca acestia sa faca o revizie anuala a foselor ecologice pentru a remedia problemele inca de la inceputul lor si pentru a prelungi durata de viata a acestora.


Pentru a se asigura ca fosele ecologice functioneaza optim si nu exista riscul de a se infunda si refula, proprietarii trebuie sa ia urmatoarele masuri:

Sa vidanjeze o data la 12-18 luni

Pentru a elimina materia solida de pe fundul rezervorului, deoarece aceasta nu poate fi descompusa in totalitate de catre bacteriile anaerobe din interior si risca sa ajunga in campul de drenaj, punand in pericol mediul inconjurator si sanatatea oamenilor. Termenul de vidanjare este aproximativ, deoarece acesta depinde foarte mult de numarul de persoane pe care fosele ecologice il deservesc, de frecventa cu care sunt folosite si de volumul acestora. Cu cat fosa septica este mai mica, cu atat mai des este necesar sa vidanjezi.

Sa verifice periodic fosele septice si tevile de drenaj,

Pentru a putea depista din timp diverse scurgeri, infiltratii sau sparturi. Remediate la timp, partile mecanice ale fosei pot fi folosite in continuare, fara sa fie nevoiti sa scoata din buzunar sume mari de bani pentru problemele majore, care pot aparea ulterior.

Sa economiseasca apa.

Una dintre cele mai importante lucruri pe care proprietarii de fose ecologice le pot face este sa nu faca risipa de apa, deoarece risca ca rezervoarele sa se umple prematur. Pentru a trece prin procesul de epurare, este nevoie ca apa sa stea 3 zile in interiorul foselor.

Daca volumul acestora creste, lichidele nu mai au timp sa se curete si atunci deseurile menajere ajung in campul de drenaj. Pe langa folosirea cu masura a apei din casa si montarea de robineti de chiuveta, capete de dus sau rezervoare de w.c. cu consum redus de apa, acestia sunt nevoiti sa verifice periodic instalatia sanitara pentru a depista eventualele scurgeri.

Sa nu foloseasca closetul pe post de cos de gunoi

Deoarece obiectele voluminoase, grasimile si substantele chimice nu pot fi descompuse de bacteriile anaerobe din fose ecologice si exista riscul de aparitie a unei defectiuni serioase.

Toate lucrurile, in afara de hartie igienica si deseuri umane, trebuie aruncate in cosul de gunoi, inclusiv nisipul din litiera pisicii, chiar daca pe ambalaj scrie ca este biodegradabil.

Daca proprietarii de fose ecologice arunca servetele umede, dischete de machiaj, zatul de cafea, scutece, absorbante, prezervative si alte obiecte in closet sau in chiuveta, cantitatea de materie solida din rezervor creste foarte mult si duce la infundarea tevilor si a functionarea incorecta a fosei.

De asemenea, este recomandat sa nu foloseasca tocatoare de gunoi la chiuveta, caci acestea contribuie la cresterea cantitatii de solide in fosa.

Sa foloseasca bioactivatori.

Chiar daca reclama pare foarte convingatoare, proprietarii de fose ecologice sunt sfatuiti sa apeleze la mijloace artificiale pentru a scapa de desurile solide din rezervor.

Procesul natural de descompunere a acestora cu autorul bacteriilor anaerobe si vidanjarea periodica sunt suficiente insa necesita vidanjare periodica. Bioactivatorii sunt utili pentru o vidanjare mai rara dar si pentru intretinerea fosei.

Tine cont de aceste sfaturi, daca vrei sa ai parte de o fosa septica ecologica care functioneaza optim si are o durata mare de viata.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *